2016.07.24.
03:29

Írta: Skocia

Brexit es tovabbtanulas

Sziasztok,

Ugy dontottem, hogy ideje picit a Brexit-rol es annak a (varhato) kovetkezmenyeirol is irnom, foleg a Nagy-Britanniaban tovabbtanulokat leginkabb erinto kerdesekrol.

A facebook csoportban (UK tovabbtanulas) mar eleg sok mindenki kerdezett es irt ezzel kapcsolatban, ugyhogy megprobalom itt osszeszedni a legnaprakeszebb infokat a temaban.

Mi az a Brexit?

A brit kivalas az Europai Uniobol roviden. Iden junius 23-an nepszavazassal megszavaztak (52/48 aranyban). A briteknel azonban nem 'binding' (tehat nem kotelezo ervenyu) a nepszavazas, a parlamentnek elobb meg kell szavaznia. Bar vannak, akik abban remenykednek, hogy ez soha sem fog megtortenni, politikai ongyilkossag lenne azt mondani, hogy nem, miutan a nep kinyilvanitotta az akaratat. David Cameron, a brit prime minister lemondott a szavazas utan, az uj prime minister Theresa May lett, aki nem reg azt nyilatkozta, hogy a Brexit az Brexit, de iden mar biztosan nem kezdik meg targyalasokat/nem nyujtottak be a 50-es cikkelyt (invoke Article 50).

Ha iden/jovore akarok kezdeni (2016/17-es evben, illetve 2017/2018-ban), milyen feltetelek fognak ram vonatkozni?

Egyelore ugy tunik, hogy semmiben sem fognak valtozni a feltetelek a UK-ben tovabbtanulo EU-s diakoknak, szoval iden es jovore is ki fogja fizetni a SAAS a tandijat Skociaban, illetve a SLC a diakhitelt Angliaban/Wales-ben es Eszak-irorszagban. Skociaban a legtobb egyetem kiadott egy nyilatkozatot, amiben garantaljak, hogy az iden es jovore jelentkezo diakokra meg ugyan azok a feltetelek fognak vonatkozni, mint eddig. A legtobb angliai egyetem kikuldott a diakjainak egy levelet, amiben ugyan ezt megerositik.

Mi van a 2018/19-ben kezdokkel?

Hmm, egyelore nem lehet biztosat tudni sajnos. Amit lehet tudni, hogy iden mar tutira nem fogjak az Article 50-t trigger-elni es miutan a targyalasok megkezdodtek, elvileg 2 evuk van kidolgozni a felteteleket - eszerint, ha 2017-ben benyujtjak, valoszinuleg 2019-ig a legtobb dolog/feltetel, ami a diakokra vonatkozik, az ugyan ugy fog maradni. Biztosat persze nem lehet tudni, de egyelore meg majdnem biztosan ki lehet jelenteni, hogy meg a 2018-ban kezdoket sem fogja jelentosen erinteni a Brexit.

Tamogatas? (SAAS/diakhitel)

Ahogy fent mar osszefoglaltam, egyelore semmilyen valtozas sincsen sem az iden, sem a jovore kezdo diakoknak. A 2018-as kezdoknek sem kell szerintem tulsagosan aggodniuk, ha valtozas lenne, azt idoben be fogjak jelenteni es ha pl 2018-ban bejelentik, hogy akkor az EU-soknak is tandij lesz (itt az overseas feek-re gondolok, ami egyetemtol fuggoen 10-20k font kozott van per ev), szinte 100%, hogy azt nem a 2018-as tanevtol fogjak bevezteni, hanem hagynak 1-2 evet a 'felkeszulesre', illetve az atmeneti idoszakra. Amig azt nem mondjak, hogy na akkor most nincs diakhitel/van tandij/nincs tamogatas/esatobbi, addig minden ugyan ugy lesz, mint eddig. Valoszinuleg ha lesz is tandij (skociaban), illetve nem lesz diakhitel (rest of UK), nem overseas fee-t fognak rank verni, mivel igy rengeteg jo diaktol elesnenek az egyetemek. Az en belatasom szerint is HA lesz tandij skociaban/nem lesz diakhitel mindenhol mashol, valoszinuleg akkor is a Home fee szerint fogjak meghatarozni a fizetendo osszeget - magukkal szurnanak ki, ha nem.

A UK-ben az a jo (egyebek mellett persze). hogy az osszes egyetemre vonatkozo nagy valtozast (lasd 9000 fontos tandij bevezeteset, http://www.bbc.com/news/education-11677862) egyreszt nem a dontes eveben vezettek be, hanem kb. 2 evvel kesobb, valamint akik mar bent voltak a rendszerben, azok ugyan azokkal a feltetelekkel fejezhettek be, mint ahogy elkezdtek. 

Emiatt pontosan azt gondolom, es minden jel erre mutat, hogy aki bekerul mondjuk iden/jovore/azutan pl egy skociai egyetemre, annak vegig fogja fizetni a SAAS a tanulasat, akkor is, hogy ha esetleg mire befejezne az ember, mar nem EU-s orszagbol fog diplomat kapni. Skocian kivul is valoszinuleg ugyan ez lesz, i.e. aki elkezdte ugy, hogy fel tudta venni a tandijat, az a tanulasa vegeig fel fogja tudni venni. Ez kb. majdnem biztos, az elmult evek tendenciait megnezve es a legtobb egyetemi nyilatkozat is ebbe az iranyba mutat. Megint csak, biztosat akkor fogunk csak tudni, ha vegre bejelentenek valamit, ami biztos ezzel kapcsolatban (ez eleg nyakatekert mondat lett, de ertitek a lenyeget:) ).

 

Osszefoglalva: jelenleg az tudjuk, hogy lesz Brexit es hogy csak valamikor 2017-ben, tehat aki a kovetkezo par evben akar jelentkezni tegye nyugodtan, mert nem ugy nez ki, hogy 2018, de leginkabb 2019-ig akarmi is erdemben valtozna. A 2019/20-as tanevben kezdokre meg nem tudjuk, hogy mi fog vonatkozi, de eleg messze van meg ahhoz, hogy idoben kideruljenek a feltetelek. 

Ha van ezzel kapcsolatban kerdesetek/ketelyetek, irjatok nyugodtan a komment-be, vagy a fb csoportba! :)

1 komment

Címkék: anglia egyetem skocia kulfold tovabbtanulas Brexit rest of uk

A bejegyzés trackback címe:

https://ununquadium.blog.hu/api/trackback/id/tr868910318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2016.07.26. 10:27:01

BREXIT után nyakunkon a SEXIT: Férfiak milliói lépnek ki évente a Púnijóból ​

#feminizmus #férfiholokauszt #mgtow #brexit #sexit #huffnagelarmy

www.huffnagelpista.com/brexit_utan_nyakunkon_a_sexit.html
süti beállítások módosítása