2016.07.14.
18:50

Írta: Skocia

Visszatertem! :) Lakasberles

Sok-sok ev kihagyas utan ugy dontottem, hogy megint elkezdek blogolni picit, hogy megosszam a Skociaval kapcsolatos tapasztalataimat. Nem igerem, hogy tul gyakran fogok irni, de igyekszem! :)

A legutobbi posztom ota mar befejeztem az egyetemet Skociaban, jelenleg a University of Copenhagen elsoeves Mesterszakos hallgatoja vagyok (par hete fejeztem be az elso evemet), szinten Medicinal Chemistry (gyogyszerkemia szakiranyon). Izgis, Skandinavia teljesen mas, mint Skocia, a benyomasaim is teljesen masok.. oszinten szolva, Glasgow utan par honapig majdnemhogy utaltam Koppenhagat, de most, hogy mar egy eve itt vagyok, megszerettem! :) Szoval felreertes ne essek, nem mondom, hogy Koppenhaga borzalmas hely lenne (bar borzalmasan draga..), csak egyszeruen mas, mint Glasgow, illetve Nagy-Britannia es itt kicsit nehezebben sikerult asszimilalodnom, mint anno Skociaban - bar valoszinuleg a dan nyelv hianya/ahogy en beszelem, az nem jo, nem segit :)

Nnna, elkezdem osszeszedni megint a tovabbtanulassal kapcsolatos dolgokat, illetve a sajat elmenyeimet igyekszem majd veletek megosztani - ha van valami, amire kulonosen kivancsiak vagytok, irjatok kommentet (vagy en nemtom hogy hogy mukodik ez a blogolas), de igyekszem majd kielemezni ezeket a topikokat is! Illetve Daniarol is cikkezek majd parat, bar valoszinuleg a tobbseget, aki ide teved a Skociai tovabbtanulas erdekli foleg :)

A lakasokrol/kolirol/albirol fogok most irni - igazabol azert, mert azt hiszem, hogy errol eddig meg nem beszeltem, masreszt egy baratnomnek segitettem atnezni a berleti szerzodeset (Magyarorszagon, most koltozott albiba), es gondoltam eloveszem a regi szerzodesemet, mint mintat - Skociaban az utolso ket ev kivetelevel minden evben koltoztem, kulonbozo okok miatt.

Az elso evben (2010) koliban laktam, eleg kiraly volt. Valoszinuleg nagy szerencsem volt a lakotarsaimmal, mert tudom, hogy vannak/voltak olyanok, akik a koli ellen beszelnek - ehhez valszeg mazli kell. Mi 12-en laktunk egyutt, en egyedul magyar, egy cseh srac es egy bolgar srac, a tobbiek skotok, illetve angolok voltak. Sokat jartunk egyutt bulizni, a Freshers' week alatt eleg jol osszerazodott a csapat. Teny, hogy mivel mindenki mast tanult a bulik neha egybeestek egy masnapi class test-el (kb olyan, mint a zh Mo.on), de alapjaba veve imadtam az evet. Bar az ev vegere mar mindenki nagyon faradt volt a sok orultsegtol, iszonyatosan orulok, hogy abba a koliba kerultem, ahova akartam, illetve hogy a lakotarsaim ennyire jofejek voltak.

Elso ev utan lekoltoztem Dumfriens and Galloway-be a nyari munkamra, itt 4 honapot toltottem es dolgoztam a recepcion. A szallas biztositva volt bar eleg puritan korulmenyek kozott laktunk, lakokocsiban, viz es aram nelkul a skot pusztaban, egy hatalmas to mellett, ahol windsufing, sailing, kayaking meg ilyesmi outdoorsy cuccokat lehetett csinalni. Eleg kiraly melo volt, napi 8-10 ora ugyan, de a szabadidomben megtanultam tok ingyen a haveroktol vitorlazni meg a tobbit es ha 25-30 fiatal ossze van zarva egy aranylag kis helyre, az mindig eleg jo buli :) 

A nyar vegen visszakoltoztem Glasgow-ba, hogy folytassam a uni-t. Itt egy ketszemelyes lakasba mentem egyik baratnommel (volt baratnommel inkabb, kicsit elfajultak a dolgok a vegere de ez egy masik sztori). Mini lakas volt, 2 kis szoba, konyha, nappali furdo. A kornyek kicsit fura volt, nem a legbiztonsagosabb, havonta kb. egy pentek/szombat este altalaban hivtuk a rendoroket, hogy balhe van odakint (eppen valakit megvernek), vagy bent (betortek a lepcsohazba), vagy az ajtonk elott (betortek es az ajtonkat is probaltak betorni mikozben otthon voltunk - bar kikiabaltunk meg hivtuk a rendoroket; ez csak egyszer fordult elo hala az egnek). Igazabol nem kell raparazni, par incidenst kiveve nyugodt kornyek volt :) Egy nagy council estate toveben volt a lakas, ugyhogy az elso tanacsom az lenne, hogy akarmennyire is olcso a lakas, ha council estate mellett van, akkor TALAN erdemesebb elkerulni ('messze' is volt a uni-tol, kb 40 perc seta). A lakas maga jo volt meg rendben volt tartva, a szomszedokkal osszehaverkodtunk, csak az allando balhe az utcan a ned-ektol (non-educated deliquent) faraszto volt a vegere. 

A kovetkezo nyarat del-angliaban toltottem (East Sussex) es vendeglatasban dolgoztam. Faraszto melo volt, napi tenyleg 10-12-14 ora, mert nem volt eleg staff, de korrekten fizettek meg adtak szallast is, ugyhogy ki lehetett birni par honapra. A kovetkezo evben a mai napig legjobb baratnommel koltoztem ossze egy alagsori lakasban. Itt eleg sok problemank volt sajna, az agency aki kiadta a legborzalmasabb agency volt, akivel eletemben talalkoztam, az ott dolgozo nok meg annyira flegmak voltak, mintha ok fizetnenek nekunk azert, hogy ott legyunk, nem pedig forditva. A 26 oldalas szerzodes alairasa utan megkaptuk a kulcsot, es az elejen ugy tunt, hogy minden okes. Aztan kiderult, hogy brutal peneszes a lakas, asztmas lettem (bar ki tudja, hogy pontosan ettol-e - vilageletemben allergias voltam), de hetekig kellett oket nyaggatni, hogy hivjanak valakit aki leszedi/befesti peneszirtoval miafene. Mivel mielott bekoltoztunk festettek a lakast, nyilvan nem latszodott a penesz, amikor megneztuk. Picit dohos szag volt, azt hittuk, hogy csak regota nem szelloztettek, de sajna eleg sok regi epitesu lakas hasonlo problemaval kuzd Skociaban. 

Masodik tippem, hogy erdemes mindenkeppen rakerdezni, hogy volt-e a penesszel akarmikor problema, illetve benezni agyak moge/polcok moge (nem hulyeskedek), amikor megnezitek a lakast, hogy van-e penesz, illetve hogy nedves-e a fal. Ha szaraz/nem latszodik a penesz, akkor no para, de ha igen, en a sajat erdeketekben nem vennem ki a lakast.

Itt a sok-sok problemak kozott meg a nyilaszarokkal is problema volt, ugyanis az ablakokat konkretan nem lehetett bezarni - azt mondtak, hogy 1-2 nap es megjavitjak (szeptemberben), de csak decemberben jottek azutan, hogy nem fizettunk rent-et (megmondtuk, ahogy amig nem tudjuk becsukni az ablakokat ugy, hogy ne lehessen csak siman feltolni, addig nem fizetunk). Plusz benne volt a szerzodesben, hogy zarakat biztositanak - elfelejtettek ezek szerint. Lehet, hogy csak minket zavart, az elottunk ott lakokat nem..? Fene tudja, de mivel basement flat volt a hatso bejaratnal siman oda lehetett volna lepni az ablakhoz (derekmagassagban volt) feltolni es bemaszni. Na kosz!

Mivel az agency lassan mozdult (kiveve ha valamiert penzt akartak beszedni), ugy tudtuk elerni, hogy megcsinaljak a megcsinalnivalokat, hogy konkretan naponta ugyan azt az emailt mindketten elkuldtuk, es delelott es delutan is felhivtuk oket :D a lakotarsam mar kivolt teljesen, hogy hat te hulye vagy hahahha de vegulis mindent megcsinaltak. Lehet, hogy ez valamennyiben hozzajarult ahhoz, hogy valoszinuleg ok is utaltak minket, de konyorgom, ha mar fizetek egy szolgaltatasert, akkor elvarom, hogy a minimumot meg is adjak (peldaul zarakat az ablakokra). Ha a negyediken laktunk volna kb lekaksizom, hogy vannak-e zarak, de ugy, hogy siman be lehetett maszni az utcarol, kicsit problemasabb a helyzet.

Erdemes az osszes ilyet is megnezni, illetve rakerdezni a bekoltozes elott. Ha nincsenek megfelelo zarak stb, akkor irasba kell foglalni a bekoltozes elott, hogy pontosan mikorra lesz kesz, valamint kozolni veluk, hogy a szerzodesben nekik is le vannak irva a kotelezettsegeik, pl mint a zarak az ajtora, ugyhogy tessek szepen teljesiteni oket.

A kaucioval is problema volt. Hala az egnek Skociaban hivatalosan az osszes deposit-ot a landlord/agency koteles atadni a Safe Deposit Scotland-nak - i.e. egy kulsos agency, aki megorzi a penzed. Ez annyit jelent, hogy neked is es a landlord-nak is bele kell egyezniuk abba, hogy akkor visszakapod az elore megbeszelt levonasokkal. Minket probaltak lehuzni persze itt is, de miutan minden iratot beadtunk nekik (szerzodes, nem volt inventory, piszkosan kaptuk meg a lakast es bizonyitani is tudtuk kepekkel stb), nekunk iteltek vissza a teljes osszeget. Az egyetlen problema ezzel, hogy amig ha beleegyezel az osszegbe, amit visszakapsz levonassal/anelkul, akkor 5 napon belul visszakapod, viszont ha nem, akkor honapokig is elhuzodhat a dolog (mi azt hiszem 5-6 honappal kesobb kaptuk vissza a teljes osszeget). Annyira nem 'zavart', mivel megint nyari munkan voltam, es 'tudott hianyozni' eppen akkor a deposit osszege. 

Egy masik feltetlenul fontos pont: amint bekoltozol (aznap egybol, illetve amikor atveszed a kulcsot), MINDENT fenykepezz korbe, lehetoleg datummal a fenykepen. De komolyan, a csapot, a csap alatti szekrenyt, a konnektorokat, a falakat, a szobat, ha piszkos, akkor azt, az ablakokat stb stb - ez a te erdeked, teged ved. Ha van fenykepes bizonyitekod mindenrol, akkor senki sem fogja tudni bebizonyitani, hogy nincs igazad. Nekunk pl az egyik konnektor egyszeruen kijott a falbol meg volt egy lyuk a falon (a kilincstol..) es ezt dokumentaltuk a bekoltozesunk napjan es el is kuldtuk az agency-nek, nehogy kesobb velunk akarjanak ilyen hulyesegeket megjavittatni. 

Az agency-kbol ezen a ponton elegem lett, es private landlord-nal folytattam. Itt 2 evig laktam es iszonyatosan jo volt, brutal pozitiv experience. A landlord jofej volt, a lakas rendben volt tartva, nem volt semi extra, modern sem volt, de minden ami kellett megvolt. Meleg volt es uj nyilaszarokat is kaptunk oktoberben (double glazing-et!). Ha valami elromlott (mosogep), akar hetvegen is fel tudtuk hivni, es 1-2 napon belul hozatott egy ujat. Amikor a csap letorott (az a tekeros ize a csapon, amivel a vizet kontrollalod, nem jut eszembe a neve), 20 percen belul ott voltak es megcsinaltak. Tenyleg, jofej es tisztesseges emberek voltak, mindig korrektek velunk :) Plusz a uni-hoz kozel volt, 10 perc laza seta.

 

A kerdes nyilvan lehet, hogy private landlord vagy agency?

Mindkettonek megvan az elonye/hatranya, de en a privatot jobban birom - altalaban 1-2 lakasuk van (esetleg tobb), tehat tobb az eselye, hogy normalis kondicioban probaljak tartni, illetve ha tortenik valami, nagyobb az eselye, hogy jobban erdekli, mint egy pasit/not, aki az irodaban ul es naponta 50-100 hazzal/lakassal kell foglalkoznia. A privatok altalaban engedekenyebbek a rent-el (lehet pl kesni, ha elore szolsz es nem para altalaban), illetve mi masodik evre lealkudtuk picit az arat ;) Altalaban guarantor sem kell, bar elofordulhat, hogy akkor 2-3-4-5-6 (emberfuggo) elore keri a rent-et.

A guarantor egy olyan szemely, aki a UK teruleten el (bar neha elfogadnak 'kulfoldon' i.e. nem a UK teruleten elo embereket is, pl szuloket) es garanciat vallal utanad, hogy ha nem fizeted a lakbert, illetve ha egy brutal party alkalmaval osszezuzod es nem fizeted ki, akkor o ki fogja fizetni. Vannak, akik nem kernek guarantor-t, bar nepszeru. Vannak kitetelek, hogy pl evi min. 18000 fontot kell keresnie ennek az embernek ahhoz, hogy erted garanciat vallaljon (es asszem, hogy evi 22000-et, ha ketto emberert) meg kell, hogy fix allasa legyen, bar ez valoszinuleg cegfuggo. 

En mindenkeppen azt javasolnam, hogy erdemes online nezelodni (pl gumtree) lakasok utan, mi az utolso private landlord-os lakasunkat ott talaltuk :) de pl a zoopla, rightmove etc eleg jo website-ok a legtobb varosban jo lakasokat lehet talalni. Erdemes 2-3-4 lakast megnezni es azokbol valasztani.

A valasztaskor erdemes figyelembe venni: a szobakat/lakast, hogy ne legyen semmifele fent emlitett problema, az egyetemhez valo kozelseget (higgyetek el, 10 perc vagy 40 perc szakado esoben setalni nem mindegy), illetve a boltokat a kozelben (legyen egy Tesco/Lidl/Aldi/Morrissons gyaloglos tavolsagban), illetve az ejszakai bulizas utan nem art, ha a kozelben van egy chip shop, ahol be lehet kajalni utana :D 

Ha van ra lehetoseged, mindenkeppen erdemes megnezni szemelyesen, mivel kepen minden tud szepen/jol kinezni, es a 'rejtett' hibakat eseleg nem fogod latni.

Ha ugy vagy a varosban es nem akarsz/tudsz koliba menni (sajna manapsag dragabb a koli, mint albit berelni), erdemes 1-2 hetet valakinel 'csovezni', illetve flatshare-n lakasokat nezegetni - eleg korrekt aron szoktak szobakat kiadni :) mindenkeppen probaljatok meg diakokat keresni - sokkal erdekesebb szerintem egyutt lakni olyanokkal, akik kb hasonlo eletszakaszban vannak, mint ti (nem pedig pl dolgoznak 9-5-ig es amikor hazaernek csak csendet es nyugodtsagot akarnak). Mivel az ilyen szobakbol eleg sok van, erdemes egy aranylag szocialis tarsasaghoz bekerulni, akkor sokkal konnyebb lesz beilleszkedni es egybol barataid is vannak!

 

Igy hirtelen ennyi jutott az eszembe a lakasokrol meg lakasberlesrol. Ha valami eszetekbe jut/vannak kerdeseitek, irjatok kommentet, illetve csatlakozzatok a fb-on a UK tovabbtanulas csoportba (https://www.facebook.com/groups/416854585069503/), ahol eleg sok mindenrol szo esett mar a tovabbtanulassal, kintlettel kapcsolatban es remelhetoleg mas, iden vagy jovore (esetleg kesobb kezdo) diakkal talalkozhattok ti is!

Welcome back :)

Szólj hozzá!

Címkék: egyetem agency skocia landlord kulfold lakasberles private landlord

A bejegyzés trackback címe:

https://ununquadium.blog.hu/api/trackback/id/tr298889818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása