2014.04.12.
20:37

Írta: Skocia

Egyetemi oktatok

Megint csak kihangsulyozom, lovesem sincs, hogy otthon milyenek az oktatok, ugyhogy hasonlitgatasba nem tudok belemenni (nem is akarok), a sajat tapasztalataimat szeretnem csak leirni.

Amikor elsoben szeptemberben megerkeztem, a Freshers' Week (olyan, mint a golyatabor, csak 1 hetes es nem utazol el sehova, hanem az egesz campus egy nagy golyatabor programokkal, bulikkal, info-akarmikkel) alatt kellett talalkoznom a Senior Advisor of Studies-ommal. O a kemia tanszek vezetoje es egy nagyon kedves, idosebb pasi hatalmas tudassal es tapasztalattal. Bementem, kerdezte, hogy eddig minden okes-e, milyen a Freshers's Week, tetszik-e eddig az egyetem (3 igen volt a valaszom). Kemia szak melle biologiat ajanlott felvenni, ez az altalanos es melle kellett egy harmadik targy is elso evre - gondolkoztam mar rajta, hogy mi legyen, de nem tudtam eldonteni. A senior advisor vegignezte velem majdnem az egesz course catalogue-ot, hogy hat de megis mit akarok. A pszichologia mellett dontottem, elvegre batyam is pszichologusnak tanul otthon, hatha nekem is tetszeni fog. Nem tetszett, not my cup of tea. :D

Kristalytisztan emlekszem az elso eloadasomra, biologia volt. Egy bevezeto ora volt csak, elmondtak, hogy mi merre hogyan lesz, mik az elvarasok, hogy mennek a vizsgak, minden ilyesmit, amit tudnia kell egy embernek. Aztan egy karrier tanacsado no is beszelt: 'Look around in this room. Look at your friends, at everyone who is here now and you may not know yet. Many people find their friends for life and even their husband or wife at university and the next few years will be one of the most important times of your lives. But look around again - you are here because you were the best. Because you were good students, you got good grades, you were exceptionally good at something or many things.. but here everyone is the same. To stand out amongst the best, you need to be the best of the best. You will need to work hard. You will need to give 100% at all times to get the grades you want and the grades that are expected from you and you also need to make sure you engage in activities besides studying as well; university is not all just about studying - talk to people, meet new friends, join clubs and societies, interact with people. All these experiences will help you to get a good job, to have a good, safe and secure life. University is only the first step to achieve your dreams. Work hard and play hard - let this be your guide through university life.' 

Tok igazuk volt :))

A legtobb eloado nagyon jofej, siman lehet nekik e-mailt dobni akarmikor vagy bekopogni az irodaba, hogy ha segitseg kell a tananyaggal, feladatokkal. A laboron PhD-s diakok segitenek (hogy ne mergezzuk meg magunkat [vagy mast] valami vegyulettel), akik mivel alig par evvel idosebbek, szinten nagyon kozvetlenek. 

Igyekeznek erdekesen tanitani, hetkoznapi peldakat hozni, hogy minel jobban megertsuk a tananyagot. Az eloadasok utan ott maradnak 5-10 percre, lehet kerdezni (eloadas kozben is, de nem annyira nagyon szokas, mert senki sem akar 200 masik diak elott megszolalni), illetve az eloadasjegyzeteket feltoltik az eloadasok utan moodle-re. Minden digitalizalva van es sokszor meg plusz anyagot is feltesznek, ha eppen bonyolultabb dolgot veszunk at (honlapokat, kidolgozott feladatokat, extra peldakat ilyesmit). 

Az Advisor of Studies egy olyan egyetemi oktato, akit azert raknak melled, hogy ha gondod-bajod van, akkor ot lehet zarhatni. Kinek milyen, hallottam negativ tapasztalatokat is hogy semmit sem csinalnak, de az enyem irto jofej; sikerult vele egy tok jo kapcsolatot kiepitenem, szivesen lat ha beugrom az irodajaba es mindig seggberug (mar elnezest) ha ugy latja h nem tanulok eleget. Nagyon birom, de tenyleg, viszont teny, hogy vannak olyanok, akik nem ernek ra/nincs kedvuk ezzel foglalkozni, ugyhogy azert ez sem feltetlenul mukodik zokkenomentesen. En az elejetol kezdve megprobaltam jo kapcsolatot kiepiteni az advisor-ommal, mivel a legtobb munkaltato egyetem utan ker minimum 1 referenciat az egyetemtol es ki fogja adni, ha nem o? Nyilvan csak akkor fog tudni teljes kepet adni rolad, ha ismer is valamennyire - ellenkezo esetben akar vissza is utasithatja a dolgot (ez neki is nyilvan plusz melo), illetve nem fog tudni jobb referenciat adni, minthogy igen jo/rossz jegyei vannak voltak, jofejnek tunt amikor talalkoztam vele. Szal szerintem erdemes probalkozni joban lenni az advisor-ral mindenfele okok miatt, az egyik a referencia a masik meg hogy sohasem art mindig es mindenkivel jofejnek lenni; nem tudhatod, hogy mikor lesz szukseged ra :)

Ahogy haladsz elore a tanulmanyaidban, nyilvan egyre magasabb lesz az elvaras es egyre tobbet kell tanulni - ez szerintem mindenhol igy van. De! Teljesitheto a kovetelmeny (szorgos tanulassal!! felreertes ne essek, ahogy edesanyam is szokta mondani: A diplomat nem adjak ingyert!), korrekt az osztalyozas, erhetoek az elvasarok es tenyleg minden adott, hogy az adott diak jol teljesitsen. 

Eleg rendszertelenek a bejegyzeseim (bocsi), eppen vizsgaidoszak van (tehat nyilvan megint rajottem, hogy van blogom:D procrastination forever) de ha valamirol szivesen olvasnatok/nagyon erdekel, irjatok kommentet nyugodtan.

Sajnos nincs idom arra, hogy mindenkinek mindenre egyenkent valaszolgassak (meg kedvem sem, elnezest kerek ezert, de minden nap egyre tobben megtalalnak [amig 2010-ben par uj ember talalt meg havonta, ez a szam mostmar 2-5 ember kozott van/nap] es kerdeznek [ami tok kiraly viszont,hajra hajra!!:)] - de mivel egyedul csinalom az infoadast es abszolute ingyen (nyilvan) azert, mert segiteni akarok - en is ugyan ebben a helyzetben voltam par eve - ra tudok szentelni egy blog posztot arra, hogy olyan kerdesekrol irjak, ami esetleg sok embernek feljon/feljott mar es eddig meg nem talalt ra valaszt. (ez eleg magyartalan mondat lett sajnos de remelem ertitek a lenyeget).

Ezen kivul csatlakozzatok a UK tovabbtanulas csoporthoz fb-on, en is es mas, mar idekint tanulo diakok igyekszunk a most, illetve jovoben felvetelizo diakoknak segitseget nyujtani. Sikerult eddig egy tok jo csapatot osszehozni es a rovid kerdesekre (pl melyik legitarsasaggal erdemes kiutazni) valoszinuleg ott gyorsabban valaszt fogtok kapni, mint ezen a blogon :) Kb 4-5 eve (amikor en felveteliztem/felvetelin gondolkoztam) meg a felvi.hu Europass forumon voltunk paran, azota kinotte magat a dolog es mar jo sokan vagyunk :)

Szólj hozzá!

Címkék: egyetem skócia kulfold advisor of studies UK tovabbtanulas

A bejegyzés trackback címe:

https://ununquadium.blog.hu/api/trackback/id/tr435411592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása