2013.06.26.
15:27

Írta: Skocia

Diplomak

Na, ez is teljesen mashogy van, mint otthon (bar bevallom oszinten, nem tudok sokat a magyar felsooktatasi rendszer diploma-fokozatanak a reszerol - mar ha van ilyen).

Nalunk 'haromfele' diploma letezik: Designated Degree (BSc), BSc Honours (Hons) es MSc. Neha BSci-nek vagy MSci-nek irjak, en nem erzem, hogy lenyeges kulonbseg lenne a ketto kozott.

A Designated Degree egy altalanos diploma, azt mutatja, hogy 3 evet elvegeztel az adott szakon. Ez meg normalisnak is tunhet, de nem az, mert Skociaban az alapkepzes (BSc, BA, Bachelor of Blabla) 4 eves; az elso ev egy majdnemhogy altalanos, egyetemi szintre felhozo ev, mindenki ezzel kezd es utana a raepulo maradek 3 ev az, ami sulyozottan beleszamit a diplomadba (kepzeld azt, hogy otthon egyetem elott elmesz egy egyetem elotti egy evre es csak masodikban kezded a tenyleges kokemeny tanulast, egy felkeszitoperiodus utan). 

Jo ez az elso ev szerintem, mert hatalmas ugras van egy kozepiskola es egy egyetem kozott, plane rengeteg diak van rengeteg kulonbozo szintu erettsegivel vagy kozepsulis zarovizsgaval, tehat egyertelmu, hogy mindenkit egy szintre kell felhozni, hogy mindenkinek egyenlo eselyei legyenek az egyetemi eletben. Itt is van mar labormunka, vannak mindenfele skill-eket epito targyak, megtanitjak, hogy kell referenciakat irni egy essze vegere, sok a beadando meg az esszeiros feladat, hogy megtanuld, hogy is mukodik ez az egesz. Nem mondanam, hogy felesleges ez az ev, bar teny, hogy aranylag konnyu elvegezni.

Elso evben nalunk mindenen minimum D-vel kell atmenni. A jegyek itt A, B, C, D, E, F es H.. A-B-C meg jo jegyek, a D-vel atmesz, az E es F azt mutatja, hogy mennyire buktal meg (kicsit vagy nagyon - mert otthon sem ugyanolyan ket egyes ugyebar, lehet, hogy az egyik 1 ponttal csuszott le a D-rol, lehet, hogy a masik meg 1 pontot ert el a 100-bol), ha H-t kapsz, akkor nem jelentel meg.

Masodik evben mar sokkal kurzus-specifikusabb targyak vannak es tenylegesen masodik utan kell eldontened, hogy milyen szakon akarsz tovabbtanulni.

Elsoben nekem pl Kemia, Biologia es Pszichologia szakokat vettem fel. Ezekbol minden nap eloadas plusz Bio es Kemiabol heti 3 ora labor. Masodikban Bio es Kemia targyaim voltak (7 kulonbozo bio a ket szemeszter alatt es 2 kemia egesz evben, mindegyiken naponta-ketnaponta eloadasok, laborok meg tutorial-ok - ezek kiscsoportos problemafeladat megoldo foglalkozasok). Masodik utan donthettem volna ugy, hogy bar eredetileg Kemiara vettek fel, hogy atmegyek es Sejtbiologiat tanulok (pl, ehhez eppen meg volt nekem az osszes alapozotargyam) vagy eppen Genetikat - de maradtam vegulis a Kemianal :) Eleg rugalmas a rendszer, ami megint csak jo, mert honnan tudna az ember 18-20 evesen, hogy mi az istent akar kezdeni az eletevel? Itt viszont ha egyszer mar felvettek, van ra eselyed, hogy kiprobalj elsoben akart 3 teljesen eltero targyat (ha az orarend nem utkozik persze) es majd masodik utan szakosodsz. Egyik baratnom pl kemia es bio melle perzsa nyelvet vett fel tanulni, mert hogy erdekli a dolog. Altalanos viszont, hogy az ember tudja kb, hogy mi erdekli legalabb - ha termeszettudomanyok, akkor altalaban matek-fizika-bio-kemia kombo kozul valasztanak az emberek, de nem mindig (en is pszicho-t vettem fel elsoben). Harmadik evben mar 9-5-ig bent van az ember, 1 ora ebedszunettel, a tobbi eloadas es 1-5 minden delutan labor (ez legalabbis a kemia), ugyhogy itt nagyon bedurvul a dolog.

Tehat igy jon ossze az, hogy az elso 4 ev utan kap az ember BSc (Hons)-t. Ha valakinek nem jok a jegyei masodikban es nem kerul be a normalis diplomaprogramra, akkor Designated Degree-t csinalnak. Ez annyit jelent, hogy 3 ev utan abbahagyjak a tanulast, es bar a diplomajukat egyetemrol kapjak, de nem er annyit, mint mondjuk egy Honours. Nem mondanam, hogy a felsofoku szakkepzessel egyenerteku lenne, de pl ilyen, hogy az egyetemen dolgozo labor-asszisztensek ilyesmi diplomakkal rendelkeznek. Ez idealis lehet, ha valaki pl szeretne egy aranylag altalanos termeszettudomanyi kepzest es elso diplomanak akarja (es erre mondjuk utana egy Business-Management-et akar elvegezni es egy gyogyszeripari cegnel dolgozni; altalaban egeszsegugyben, meg a nem is feltetlenul biologiai szakmunkat vegzo manager-ektol is elvarnak egy minimalis alapfoku termeszettudomanyos kepzest, hogy azert legyen fogalmad a dolgokrol). Ezzel a diplomaval nem tudsz tovabbmenni MSc-re, ugyhogy ilyen szempontbol kicsit dead end.

Ha masodikban es harmadikban jok a jegyeid, akkor bekerultel a tenyleges BSc (Hons) programra, ami 4 ev tanulas, utana lehet menni MSc-re, ami idekint 1 eves. Lenyegeben ugyanugy 5 evbe telik, mire eljut az ember az MSc fokozatik, csak itt nem 3+2 ev, hanem 4+1 a felbontasa a dolgoknak.

Ha BSc (Hons) diplomat kapsz, kulonbozo fokozatokkal jelolik, hogy 'mennyire voltal jo diak':

- First class honours (1st)

- Second class honours (upper second class 2:1 es lower second class 2:2)

- Third class honours (3rd)

Ezek kb megfelelnek a jegyeknek (1st az kb 5-os atlag, de ez ennel kicsit bonyolultam; az egyszeruseg kedveert mondom igy), az upper second class 2:1-es az kb 4-es atlag. Altalaban minimum 2:2-t kernek a munkaltatok a diakoktol, bar az elmult par evben a 2:1-es a tutibiztos dolog, ami ha munkat nem is garantal, de egy interjura mar esetlegesen van eselyed (ha van 2 kiraly referenciad az egyetemtol meg munkatapasztalatod meg akarmid). MSc-re is minimum 2:1-et kernek, bar teny, hogy neha elfogadnak 2:2-t is.

Ergo 2:1-et kell minimumra becelozni, mert az sok ajtot kinyithat elotted :)

A masik erdekesseg (csak roviden), hogy idekint ha elvegezted a BSc (Hons)-t, akkor jelentkezhetsz 3 eves PhD-re (nem hulyeskedek). Ergo nem vagy 'koteles' a BSc-MSc-PhD letrat megmaszni, de ajanlott. Ajanlott, mert bar csak egy ev az MSc, mivan, ha kozben rajossz, hogy nem akarsz tovabb tanulni pl a PhD fokozatig. Az a plusz 1 ev sok minden megvaltoztathat, rengeteg mindent tanulhatsz, sok-sok gyakorlattal blabla es nagyobb eselyed lesz munkat is talalni MSc-vel, mint BSc-vel. 

Bar idekint elek es tanulok, de ezt az utolso infot en is csak kb 2 hete hallottam az egyik munkatarsamtol.. van meg mit tanulni :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ununquadium.blog.hu/api/trackback/id/tr955379109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása